Říjnová volba sládků 2021: nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell

Program Volba sládků nabídne v říjnu jedno z nejoblíbenějších českých piv. Již tradičně se bude čepovat ve více než 1500 hospodách a restauracích po celé ČR nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell. Plzeňský Prazdroj tím oslaví 179. výročí uvaření první várky plzeňského ležáku, který ovlivnil celý pivovarský svět.

Nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell je dlouhodobě nejprodávanějším pivem programu Volba sládků, což dokazuje jeho mimořádnou oblibu i mezi pivními znalci, kteří rádi ochutnávají nejrůznější pivní styly. Každoročně si ho mohou vychutnávat právě v říjnu, kdy si plzeňský pivovar připomíná výročí uvaření první várky. Ráno 5. října 1842 začal sládek Josef Groll vařit v novém Měšťanském pivovaru v Plzni první várku spodně kvašeného zlatého ležáku s nádhernou bílou pěnou, který si oblíbili lidé na celém světě. Zrodilo se pivo, které inspirovalo sládky v pivovarech nejen v českých zemích, zrodil se nový pivní styl.

„Nefiltrované pivo se vaří stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstane v něm malé množství pivovarských kvasnic, takže má plnější chuť. “ vysvětluje Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Nefiltrované pivo Pilsner Urquell není běžně v hospodách k dostání. Milovníci piva ho mohou ochutnat pouze při prohlídce plzeňského pivovaru nebo při návštěvě pivnice Na Parkánu, která je součástí plzeňského pivovarského muzea. V říjnu je tradičně k dostání na čepu nejen hospod a restaurací zapojených do programu Volba sládků, ale i v dalších 250 vybraných podnicích, které se chlubí vzornou péčí o pivo a výčepní zařízení. Říjnová Volba sládků se tak bude čepovat na více než 1500 místech po celé České republice.