Pivní mise v Las Vegas. Ovlivní Češi kulturu pití ležáku v Americe?

Zatímco u nás zažívají svou éru americká svrchně kvašená piva, ve Spojených státech objevují kouzlo českých ležáků. Jen dobré pivo ale nestačí – je potřeba ho také správně ošetřit a načepovat. Do USA proto míří vrchní sládek Dvou Kohoutů Lukáš Tomsa a mistryně výčepní Lucie Janečková z Institutu PIVO, aby představili české pivo od suroviny po sklenici a ukázali, že jedna profese bez druhé nemůže fungovat. Osvěta proběhne v rámci Craft Brewers Conference konané v Las Vegas od 21. do 24. dubna 2024.

Klasický český ležák je v Severní Americe trendem, který nabývá na síle. Vděčí za to své pitelnosti, kterou se žádné z výrazně aromatických amerických piv nemůže chlubit. Do Česka proto pravidelně přijíždějí američtí sládci, aby se od těch tuzemských naučili vařit pivo. Je ale třeba umět takové pivo i správně ošetřit a načepovat, aby mělo říz a bohatou krémovou pěnu. Do Ameriky proto spolu se sládkem Lukášem Tomsou nyní míří i mistryně výčepní Lucie Janečková a tým výčepních z Lokálů a Pultu, aby zde šířili českou kulturu čepování.

Beer the Czech Way

Ideální příležitostí k propagaci českého piva a české pivní kultury je Craft Brewers Conference, jež se uskuteční ve dnech 21.–24. dubna. V jejím rámci se pod záštitou Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva zemědělství představí čeští dodavatelé jako například vývozce českého chmele Bohemian Hop nebo prodejce výčepních technologií LUKR CZ.

Jak lépe vyzdvihnout krásu českého piva než pomocí oroseného půllitru? O praktickou ukázku se postarají výčepní z Lokálů a Pultu, součástí bude i škola čepování pod vedením Lucie Janečkové. „Chceme vysvětlit, že i sebelepší pivo může znehodnotit špatné načepování. Jedno bez druhého zkrátka nefunguje, je potřeba komplexní přístup a péče od suroviny až po sklenici. Účastníkům ukážu rozdíly mezi jednotlivými výčepními kohouty a jak s nimi správně zacházet. Naučím je načepovat hladinku, šnyt i mlíko a vysvětlím jim, proč je pivní pěna tak důležitá,“ říká mistryně výčepní.

Uvařeno v Americe, z českých surovin

O pivo, které zde budou návštěvníkům konference nabízet, se pak postaral vrchní sládek pivovaru Dva kohouti Lukáš Tomsa. Ten do USA odcestoval již začátkem března, aby ve dvou místních pivovarech uvařil kooperační várky s tamními sládky. „Záměrem bylo uvařit v americkém pivovaru pivo z českých surovin, které jsou tam běžně dostupné, za pomoci tamních technologií. Nechtěl jsem, abychom lidem načepovali skvělé pivo a pak jim řekli, že sami si ho nemůžou uvařit, protože by pro suroviny museli do Česka. Proto jsem volil ty, které jsou ve Spojených státech k dostání,“ popisuje Lukáš Tomsa.

Ke spolupráci si vybral pivovary Sacred Profane Brewery a Cohesion Brewing Company, které ležák standardně vaří. S oběma sládky se Lukáš Tomsa navíc osobně zná, a tak mají jeho plnou důvěru, že základ, který společně vytvořili, dotáhnou ke zdárnému konci. Výsledkem kooperačních várek budou tři piva: Origin 10° z plzeňského sladu a žateckého chmele, ležák plzeňského typu United Lager 12° a za studena chmelený ležák Opportunity 16°, na nějž sládci použili českou aromatickou odrůdu Kazbek a dali ji dohromady se sladem vyrobeným v Maine z amerického ječmene.

Česká hospoda, se vším všudy

Účast na jedné z největších světových pivních akcí je pouze jedna část programu, který v Las Vegas na český tým čeká. Tou druhou je pub takeover v pivovaru s hospodou Tenaya

Creek, který se na jeden večer promění v nefalšovanou českou hospodu. Také zde se bude čepovat trojice piv uvařených sládky Lukášem Tomsou, Brienne Allan a Ericem Larkinem. V podniku bude i přes vzdálenost 10 000 kilometrů panovat ryzí atmosféra české hospody, kterou spolu s hosty vytvoří výčepní z Lokálů a Pultu.

Jak účast na Craft Brewers Conference, tak převzetí prostor Tenaya Creek mají za cíl zábavnou, a především pak praktickou formou zviditelnit český ležák z českých surovin a za využití tuzemských technologií a procesů používaných při vaření i čepování piva. Zkrátka představit unikátnost českého piva, pivní kultury, sládkovství a výčepního řemesla. Protože český ležák si zaslouží nejen věhlas po celém světě, ale také, aby o něj bylo po všech stránkách správně postaráno.

Lucie Janečková

Začínala v roce 2014 v Lokálu Hamburk, kam si odběhla na brigádu při škole. Práce s pivem ji ale chytila natolik, že se přesunula za výčep a začala se učit výčepnímu řemeslu. Organizuje soutěž Zlatá pípa a od roku 2021 vede Školu čepování Lukáše Svobody. Kromě toho má na starost zakončení tréninků výčepních v Ambiente a Lokálech. Během působení v Lokále se naučila sanitovat pivní vedení a úspěšně složila zkoušky do Cechu sanitačních techniků. Kromě toho je členkou správní rady a etické komise Profesního sdružení sanitace nápojových cest. Absolvovala i Senzorické zkoušky na vady piva a v roce 2019 též rekvalifikační kurz Sanitační technika ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Jejím cílem je vrátit slávu výčepnímu řemeslu a dostat ho zpátky do škol.

Lukáš Tomsa

Pro Lukáše je pivo práce, zábava i vášeň a tak není divu, že se k němu dostal už ve 13 letech, když začal na brigádě ve Strahovském pivovaru. Od otevření pomáhal v pivovaru Matuška, kam později přešel na plný úvazek, vyučil se zde pivovarskému řemeslu a vypracoval se na sládka. Dva roky působil jako sládek v vancouverském pivovaru Green Leaf a po návratu do Čech pracoval pro českou společnost Denwel, která vyvíjí a vyrábí pivovarské technologie. Následně dostal nabídku stát se sládkem v pivovaru Dva kohouti. Je zde už od začátku a podílel se i na stavbě pivovaru.

Zdroj: 

Tisková zpráva pivovaru